Bank BSN nafi agih BR1M dua kali

BSN (Bank Simpanan Naisonal) hari ini mengeluarkan statement bahawa BSN tidak bersama bank-bank yang lain yang agih BRIM dua kali kepada penerima BR1M beberapa bulan lepas.

Dalam laporan yang lepas menunjukkan sesetengah penerima dibayar dua kali kerana sistem tidak mempunyai link real time maka bank-bank tidak dapat mengesan individu yang telah dibayar.

Timbalan Ketua exeuctive BSN Datuk Yunos Abd Ghani semalam dalam satu statement memberitahu pembayaran dua kali dibuat oleh bank-bank yang  lain tetapi bukan BSN.

Mengikut laporan seramai 6000 penerima telah menyalahgunakan BR1M dengan membuat tuntutan secara tidak sah. Tindakan sebegitu telah mengakibatkan kerugian sebanyak 3 juta dalam jangka masa 2012 sehingga tahun 2014.

Pengesahan identiti BSN adalah melalui sistem myKad, jadi agak mustahil BSN akan membuat silap dan mengeluarkan duplicated payout.

Sekiranya anda seorang penerima yang telah dimasukkan ke dalam senarai hitam BR1M, anda tidak lagi layak untuk terima duit BR1M di masa hadapan.