IKEA Cheras dibuka hujung tahun 2015

Ikea merupakan pengedar perabot terbesar di dunia. Outlet pertama Ikea telah dibuka di Malaysia sejak tahun 1996. Tidak lama lagi, di hujung tahun 2015, outlet kedua akan dibuka di Jalan Cochrane, Cheras. Luasan outlet semestinya tidak setanding branch utama di Petaling Jaya tetapi pilihan barangan dan konsep Ikea semestinya tidak pernah mengewakan peminat.  Ikea Cheras dipercayai turut akan menyedia pameran seperti yang dibuat di Jalan One Utama.

Berikut adalah official statement dari Ikea Malaysia :

Kami berasa teruja dan mengesahkan bahawa gedung IKEA di Cheras, Kuala Lumpur akan dibuka pada hujung tahun 2015. Lokasi kami terletak di Jalan Cochrane, maka kedai kedua ini juga menanda cawangan kedua akan menjelang ke Malaysia.

IKEA membuka kedai pertamanya di Malaysia pada 1 Utama Shopping Mall pada tahun 1996. Dengan sokongan peminat dan pelanggan Malaysia, kami berkembang dari permulaan yang rendah dan kami berpindah ke kedai kami berdiri di Mutiara Damansara pada tahun 2003. Kedai IKEA tersebut merupakan kedai Ikea yang terbesar di Asia.

Sukacita dimaklumkan kedai yang akan datang ini di Cheras akan merupakan outlet terbesar di Malaysia, dengan saiz kedai 20 peratus lebih besar berbanding IKEA di Damansara.

Pembukaan IKEA Cheras merupakan sebahagian daripada rancangan pengembangan keseluruhan kami di seluruh Asia Tenggara untuk membuat perabot rumah Sweden yang mampu dimiliki, direka dengan cantik, berfungsi dan berkualiti.