5 sebab tolak program MLM

Mesti pernah anda dengar orang di sini dan sana sebarkan cerita-cerita sukses MLM. Tapi tahukah anda, sebenarnya kebanyakan peserta program MLM gagal? Mari kita tengok 5 sebab kenapa MLM ini tidak seindah yang anda sangkakan.

1. MLM ialah salah satu bisnes model, tapi mempunyai kelemahanannya yang tersendiri.

Terdapat dua perkara penting dalam statement di atas : i) MLM ialah salah satu bisnes model dan ii) kelemahan MLM. MLM ternyata bukan jalan pintas untuk mengaut keuntungan yang terbaik, ia berg antung kepada sumber yang dimiliki seseorang. Contohnya jikalau seorang itu pakar dalam melukis, lebih baik dia mulakan aktiviti keusahawanan yang berkaitan d engan seni. Kedua, kelemahan MLM ini ialah members yang terbawah pastinya akan rugi, sebab setiap produk terdapat market limitation. Contohnya anda join sebagai batch yang terbawah menjual mask muka, tapi pada masa itu ramai pengguna telah beli mask muka tersebut, di mana akan pula pelanggan anda berada?

2. Syarikat-syarikat MLM yang tidak bertanggungjawab.

Sesetengah syarikat MLM wujud semata-mata hendak menjana pendapatan dengan cepat, tanpa mengira sosial impak. Maksudnya nilai yang mereka bawakan kepada pengguna adalah sangat sedikit, maka sebagai penjual atau promoter mereka anda tidak dijamin dengan pendapatan yang stabil pada jangka masa hadapan.

3. MLM sebarkan nilai-nilai yang salah.

MLM membutakan peserta dengan menyebarkan nilai-nilai yang tidak realistik agar peserta terjerat dan hanya berfikirkan keuntungan. Ia menyebabkan lebih ramai lagi mangsa terperangkap dan akhirnya tidak membawa apa-apa nilai kepada individu yang menyertai ‘program tarik orang’ tersebut. MLM membutakan orang ramai kononnya terdapat jalan pintas untuk mendapatkan wang dengan mudah.

mlm-cium-duit-1

^ Gambar di atas viral di social media, kononnya upacara cium duit ini boleh membawakan kerjayaan kepada peserta MLM haha!

4. Ahli-ahli MLM yang jahil

Respond kami kepada ahl-ahli MLM yang menyewa kereta mewah untuk menipu :

mlm program

5. Tiada lunch yang percuma dalam dunia ini, ambik ko pesanan P.Ramlee ini

mlm advise

Jom kita usahakan rezeki yang halal!