3 pekerjaan dengan gaji besar tanpa ijazah

Hari ini bilangan graduan melambak menyebabkan qualiti graduan menurun dan tidak seperti dahulu, graduan sekarang tidak dijanjikan dengan gaji yang tinggi. Peluang pekerjaan sememangnya banyak di bandar besar seperti KL tetapi graduan yang tidak mempunyai pengalaman menghadapi kesukaran untuk mendapatkan kerja yang selesa biarpun mengundang sejulung ijazah. Purata gaji graduan hanya sekitar 2 ribu. Kami bakal membongkar 5 pekerjaan

1. Pemandu uber/grabcar

uberx malaysia

Menurut pemandu uberX, sekali mereke dapat RM20 per trip. Selepas tolak jumlah yang majikan ambil, mereka untung RM5 sekali membawa customer. Sekiranya sehari seorang pemandu membawa 10 pelanggan, dalam seminggu dia boleh untung setinggi 1 ribu ringgit. Tanpa sebarang ijazah atau pengalaman, seorang pemandu uberX / grabcar yang rajin boleh dapat 4-5k sebulan di KL.

2. Penjual harta tanah

agen harta tanah

Untuk menjadi seorang penjual property anda hanya memerlukan sijil SPM dan skill asas komunikasi, pengalaman menjual boleh dicari kemudian. Sama seperti menjual kereta, penjual harta tanah dan rumah mendapat komisen yang tinggi dan mampu mencecah RM6k sebulan. Kunci kerjaya harta tanah ini banyak bergantung kepada team dan syarikat harta tanah yang berdaya saing.

3. Insuran Agen

insurance-2link

Tidak seperti dulu, ramai yang menjadi agen kerana terdapat syarikat insuran yang menawarkan skim MLM yang menjanjikan pulangan yang lumayan. Memang terdapat segelintir yang berjaya dengan skim MLM tetapi sekarang pasaran dan ilmu orang ramai terhadap insuran telah meningkat, sekali gus memadam banyak peluang pakej insuran yang bersifat MLM. Bagaimanapun gaji insuran agen masih positif memandangkan insuran merupakan komoditi yang harus dimiliki setiap individu. Syarikat insuran memberi insentif berdasarkan jualan yang tunggak, maksudnya kenaikan gaji adalah berdasarkan tangga pencapaian. Ramai insuran agen dapat bersara lebih awal dan hanya perlu bekerja part time selepas mencapai bilangan pelanggan yang cukup.

Tiada jalan singkat untuk berjaya. Tidak mustahil untuk dapat kerja gaji besar tanpa perlu belajar tinggi, janji kita usaha.