Status permohonan BRIM masih dalam proses

Sekumpulan warga emas menghadapi kesusahan dengan harapan mereka apabile mereka tidak menerima bayaran Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BRIM) mereka walaupun permohonan mereka telah diluluskan. K.Sivam, 74, seorang persara dan salah satu daripada pemohon yang gagal untuk mengisi Borang BRIM, memberitahu The Star bahawa dia adalah ketua Rukun Tetangga dan dia telah membantu jiran-jiran dan rakan-rakan untuk memohon BRIM. Dia juga menerima surat daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) pada 15 Januari yang menyatakan bahawa wang bantuan BRIM telah didepositkan ke dalam akaun banknya. Namun begitu, apabila dia menyemak akaun banknya dia mendapati bahawa wang bantuan tersebut masih belum dikreditkan ke dalam akaun banknya dan hal tersebut tidak dihadapi oleh dia sahaja.

Menurut Sivam, terdapat kira-kira 50 orang di kawasan kejiranannya yang menghadapi situasi yang sama dan tidak menerima bayaran yang dijanjikan walaupun selepas kelulusan permohonan mereka. Dia menyata bahawa dia sendiri telah membantu mereka yang tidak mempunyai akaun bank atau orang-orang yang menghadapi kesusahan untuk mengisi borang. Beliau memberitahu The Star bahawa beliau telah menyemak masa bank beberapa kali, tetapi wang bantuan tersebut tidak berada dalam akaun banknya. Dia menyuarakan kecewaannya pada wang yang telah dibelanjakan untuk mengambil teksi untuk berulang alik antara bank dengan rumahnya. Apabila isu ini telah mempersoalkan kepada pihak berkuasa, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong mengatakan bahawa kemungkinan sebab hal tersebut adalah bahawa penerima telah memohon bantuan itu selepas tarikh akhir yang dilanjutkan dari 31 Disember hingga 31 Januari 2016.

Permohonan BRIM akan Diproses

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong juga mengatakan bahawa pemohon-pemohon dengan permohonan yang ditolak boleh memohon sekali lagi kerana beliau memberi contoh kes 2014 di mana dalam 94% daripada 500,000 pemohon gagal telah diluluskan selepas permohonan semula. Rayuan tersebut hanya diproses selepas surat penolakan diterima. Sebab utama bagi penolakan permohonan itu adalah maklumat yang tidak lengkap dalam borang permohonan. Beberapa kes telah dikemukakan dengan pendapatan yang lebih tinggi dari had yang ditetapkan. Beliau memberi jaminan kepada rakyat bahawa mereka mempunyai satu bulan untuk memohon BRIM semula selepas penolakan tersebut. BRIM telah diperkenalkan pada tahun 2012 sebagai strategi untuk menyediakan bantuan kewangan kepada rakyat daripada strata berpendapatan rendah masyarakat. Tujuan bantuan tersebut adalah untuk meringankan beban kos sara hidup terutamanya bagi penduduk yang miskin.

Borang BRIM Online merupakan langkah baharu untuk membantu orang ramai untuk memohon bantuan wang BRIM dengan lebih cepat. Brim 2017 Online dibina untuk merasionalisasikan subsidi yang ditawarkan kepada kedua-dua golongan kaya dan miskin. Kerajaan mempercayai bahawa pengagihan tunai ini akan memberi bantuan dalam mengurangkan jurang pendapatan dan cara fiskal yang lebih baik daripada subsidi selimut kerana subsidi selimut disediakan kepada semua orang, tanpa mengambil kira fakta sama ada mereka memerlukan subsidi tersebut atau tidak, manakala BRIM hanya akan diberikan kepada mereka yang memerlukannya. Proses mengisi borang permohonan untuk skim BRIM boleh dilakukan secara online. Agensi-agensi menyemak data yang disediakan dalam borang dengan data yang disediakan dalam rekod kerajaan dan kemudian mendepositkan jumlah yang secara langsung ke akaun bank penerima yang diluluskan. Sekiranya penerima tersebut tidak mempunyai akaun bank, baucar akan dihantarkan kepada penerima tersebut. Baucar BRIM tersebut boleh ditunaikan di bank.