Najib : “Teruskan BRIM 2017”

Perdana Menteri Najib Razak Menyokong Brim 2017 diteruskan

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah menjelaskan bahawa Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM online) bukan idea beliau atau umpan bagi pengundi. Pada Pilihan Raya Umum 2013, BRIM telah digunakan sebagai senjata utama dalam mempertahankan kawasan mereka. Walaupun skim tersebut bermula selepas pilihan raya umum, Najib dan kohort beliau menarik penumpuan rakyat terhadap BRIM dengan sentiasa mengingatkan rakyat, terutamanya manfaat BRIM Online. Untuk mempertahankan BRIM daripada kenyataan mantan Perdana Menteri , Dr Mahathir Mohamad terhadap BRIM Online sebagai gimik politik, Najib menjelaskan kepada orang ramai bahawa BRIM Online sebenarnya dimulakan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Perdana Menteri Datuk Seri Najib telah menyalahkan Jawatankuasa Fiskal Negara dan BNM terhadap kes BRIM walaupun bukan tugas mereka untuk melibatkan diri dalam skim. Visi dan misi BNM adalah berbeza. Terdapat perbezaan yang besar antara BBM dan Perbendaharaan, tetapi Perdana Meneteri dan Menteri Kewangan kami telah seolah-olah melupakan hal tersebut. Selain itu, walaupun jawatankuasa fiskal telah mengambil keputusan tersebut, Menteri Kewangan berhak untuk menerima atau menolaknya. Jika kita mengesan sebab perlaksanaan BRIM Online, Ketua Menteri Lim Guan Eng mengembalikan sebahagian daripada bajet operasi mereka setiap tahun kepada warga emas di negeri itu. Beliau menjelaskan bahawa RM100 yang diagihkan adalah sebahagian daripada kerajaan yang bersih.

Pada tahun yang sama, Najib memperkenalkan Kemaskini BRIM Online tetapi dalam kes beliau, amaun ini datang dari defisit fiskal. Pada tahun 2009, situasi BRIM tersebut boleh diterima memandangkan ekonomi menghadapi masalah kewangan itu, tetapi pada tahun 2010 ekonomi berkembang pada kadar 7%. Walaupun begitu, Najib meneruskan BRIM Online untuk kepentingan politik sendiri, dan sekarang sedang menyalahkan hal tersebut kepada Bank Negara. Keputusan Menteri Kewangan dan Perdana Menteri telah mewujudkan lebih banyak hutang untuk kanak-kanak dengan terus meminjam wang. Persoalan lain adalah sesiapa yang sebenarnya memberi hak kepada bank untuk mengeluarkan wang daripada pembayar cukai. Pembaharuan yang paling penting adalah rasionalisasi subsidi.

Tujuan perlaksanaan BRIM Online adalah pemindahan kekayaan dari yang kaya kepada rumah-rumah yang berpendapatan rendah supaya dapat merasionalkan jurang ketidaksamaan ini. Namun begitu, wang yang diberikan kepada rakyat tidak akan cukup. Sebaliknya, wang tersebut sepatutnya digunakan untuk penambahbaikan sistem pendidikan dan kemajuan kerjaya rakyat. Ramai orang percaya bahawa BRIM Online adalah seperti candu yang diedarkan kepada mereka. Perdana Menteri perlu memberi candu dengan dos yang lebih kukuh untuk memenuhi ketagihan mereka dan kemudian juga ketagihan mereka hanya akan berlangsung sekejap sahaja. Kemudian satu lagi peningkatan dalam dos akan diperlukan. Dan dengan model ini, ini bukanlah model untuk pembangunan negara. Perdana Menteri sedang menukar pihak setiap hari. Apabila diserang, Kemaskini BRIM Online menjadi idea Bank, tetapi jika terdapat beberapa pujian, ia menjadi idea Najib. Hal tersebut adalah seperti memberi wang melalui BRIM Online dan kemudian mengambil wang yang sama dalam bentuk GST.