BRIM adalah wang rakyat

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa bantuan wang Bantuan Rakyat Malaysia (BRIM), bukanlah rasuah untuk rakyat tetapi wang rakyat yang dikembalikan kepada mereka yang memerlukan bantuan ekonomi.

Beliau menyatakan bahawa bantuan tersebut diberikan kepada semua yang layak menerima bantuan wang tersebut tanpa mengira latar belakang dan ideologi politik masing-masing.

“Ini merupakan wang rakyat, tidak salahlah untuk mengembalikan kepada mereka. Individu dari Pas pun menaik pentas untuk menerima bantuan wang tersebut” kata Muhyiddin dalam ucapannya semalam di Perayaan Rakyat 1Malaysia yang diadakan di Pusat Rekreasi Air Balok, Beserah yang dihadiri lebih 20,000 orang.

Perayaan tersebut dihadiri oleh isteri beliau, Puan Seri Noorainee Abdul Rahman, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan.

Muhyiddin mengatakan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) yang dipimpin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang sentiasa prihatin terhadap kesusahan yang dihadapi oleh rakyat.

“Sebanyak RM10 bilion hingga RM12 bilion telah diberikan sebagai subsidi untuk bahan api, dan ramai yang tidak sedar bahawa kami juga memberikan subsidi kepada harga gula, yang menjadikan gula lebih rendah daripada yang dijual di Thailand walaupun Thailand merupakan pengeluar gula satu daripada 6 pengeluar gula di dunia.”

Timbalan Perdana Menteri menyatakan bahawa kerajaan telah melaksanakan pelbagai program dan menyediakan pelbagai bentuk bantuan untuk meringankan beban kewangan rakyat daripada kos sara hidup yang tinggi.

“Salah satu isu yang dimainkan oleh pembangkang menjelang pilihan raya umum yang akan datang adalah kos sara hidup yang semakin meningkat, tetapi kerajaan telah membantu rakyat meningkatkan pendapatan mereka melalui pelbagai bantuan yang diberikan kepada petani, peniaga dan sebagainya ,” kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Pelbagai inisiatif tersebut adalah untuk memastikan rakyat mendapat pendapatan yang baik dan meningkatkan produktiviti mereka, lagi mengawal inflasi dan mengurangkan perbelanjaan kerajaan.”

Muhyiddin menyatakan bahawa kerajaan juga telah memperkenalkan kawalan harga untuk memastikan rakyat tidak mempunyai tekanan atau beban dengan harga tinggi barangan.

“Jika kerajaan BN tidak campur tangan, harga akan terus menaik , menyebabkan kos yang terlalu tinggi untuk menyara hidup,”

Dalam usaha untuk mencapai status negara yang maju, Muhyiddin mengatakan bahawakerajaan telah berhasrat untuk mencapai pendapatan per kapita US $ 15,000 menjelang 2020 daripada AS $ 9,500 sekarang.

“Kita perlu mengekalkan pertumbuhan ekonomi pada lima peratus setiap tahun. Kerajaan BN mempunyai visi dan berpandangan jauh. Kami bukan sahaja mahu menangani masalah hari ini tetapi juga generasi yang akan datang.”

Muhyiddin mengatakan bahawa rakyat perlu menyokong usaha-usaha transformasi kerajaan dan menyedari bahawa sebahagian daripada negara-negara maju dan kaya di Eropah juga boleh menjadi miskin tanpa perancangan dan transformasi.

Pada majlis itu, beliau turut mengumumkan beberapa peruntukan pembangunan yang berjumlah RM19.8 juta bagi kawasan tersebut.

Projek-projek termasuk pembinaan Masjid Chengal Lempong di Beserah (RM4 juta), dewan serbaguna Kampung Peramu, Kuantan (RM1 juta), menaik taraf sistem saliran di Beserah perkampungan nelayan (RM3.5 juta), dan pembinaan semula gerai dan ikan pasaran di Beserah (RM6 juta).