Semakan status BRIM 2017

 

Tarikh bayaran BRIM 2017

Bantuan kewangan BRIM telah diagihkan pada pertengahan bulan Febuari. Semakan keputusan boleh dibuat awal bulan Januari.

Bantuan kewangan BRIM akan mengutamakan mangsa banjir kerana keperluan mereka adalah lebih besar daripada mereka yang dari bahagian-bahagian lain di negara ini. Kanak-kanak juga berhak untuk RM100 dan pembayaran ini juga akan diawalkan dengan harapan bahawa ia akan mengurangkan beban kewangan pada masa ini.

Tarikh Akhir Permohonan BRIM ditangguh sehingga 13 Januari 2017

Jika anda masih belum membuat permohonan BRIM, anda kini mempunyai masa satu bulan tambahan untuk membuat demikian. Tarikh akhir telah dipanjangkan hingga 13 Januari, 2017 untuk pemohon baharu atau untuk mengemaskini maklumat yang sedia ada.

Permohonan boleh dibuat melalui portal https://ebr1m.hasil.gov.my/ rasmi atau di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) di negeri anda.

Di samping itu, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong telah menggesa pemohon untuk membuka akaun bank untuk memudahkan proses pembayaran, dan untuk membuat permohonan secara online untuk mengelakkan kemungkinan beratur panjang di cawangan seluruh negara. Kira-kira 3 juta penerima BRIM masih tidak mempunyai akaun bank didaftarkan daripada sejumlah 7.9 juta penerima BRIM.

Hanya Anak-anak Penerima BRIM yang Layak untuk Menerima Pinjaman PTPTN Penuh

Para pelajar yang memohon pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hanya akan menerima pinjaman penuh jika ibu bapa mereka diluluskan penerima BRIM. Dengan langkah yang pasti untuk menggoncang pelan pendidikan daripada keluarga kelas pertengahan yang tidak terkira banyaknya, BRIM kini akan digunakan sebagai kayu pengukur untuk menentukan kelayakan PTPTN.

Mereka yang berasal dari isi rumah berpendapatan bulanan RM8,000 dan ke bawah kini hanya mampu menerima 75% daripada jumlah pinjaman maksimum, manakala pelajar daripada isi rumah berpendapatan bulanan melebihi RM8,000 hanya layak untuk 50% daripada pinjaman maksimum. Perubahan ini telah diumumkan oleh Pengerusi PTPTN, Datuk Shamsul Anuar Nasarah.

Berhati-hati terhadap Penipuan tentang BRIM

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) telah mengeluarkan amaran mengenai e-mel atau SMS yang menawarkan insurans terikat dengan skim BR1M, mengecam hal tersebut sebagai palsu dan menegaskan bahawa perkhidmatan tersebut tidak wujud.

Penipuan perkhidmatan insurans tersebut dipanggil i-BRIM dan LHDN telah menggesa mana-mana penerima e-mel atau SMS supaya mereka mengabaikan pengirim e-mel atau SMS tersebut dan memadam mesej berkenaan. Untuk maklumat lanjut atau penjelasan, anda boleh melawat laman web BRIM atau membuat panggilan pada 1-800-88-2716.